Tuomiston omenapuutarha

Puolivilli omenapuutarha

Tuomiston puutarhassa on viljelty 1800-luvun alusta lähtien omenapuita ja marjapensaita. Varsinainen omenapuutarha perustettiin 1850-luvulla, kun Tuomiston tila siirtyi kruununvouti Johan Fredrik Lagerbladin omistukseen. Vuodesta 1860 alkaen puutarhaa hoitamaan palkattiin trekkoosmestari Matts Hellman. Puutarhaa uudistettiin ja laajennettiin merkittävästi vielä 1920-1950 nykyisen omistajasuvun Tuomiston työllä.

Laajimmillaan puutarha oli 1950-luvulla, jolloin omenapuita oli noin 2000. Puutarha ulottui silloin myös Riippiläntien pohjoispuolisille pelloille. Omenaa myytiin muun muassa Voima Osuuskunnalle ja Fazerille. Vuosina 1980-1985 omenapuutarhaa hoidettiin jälleen ammattimaisesti ja omenoita myytiin muun muassa lähialueen ravintoloihin ja luomutukkuun Helsinkiin. Myös omenoiden itsepoiminta oli suosittua.

Omenapuita on vielä jäljellä noin 170 vanhaa vankkaa yksilöä. Hoidamme niitä hellästi ja sydämellä. Monella puulla on nimi, ja ne ovatkin meille ihan omia persoonia. Nämä puolivillit vahvat omenapuut tuottavat suurta satoa, josta valmistamme Tuomiston “golden nectar”, eli kultaista omenamehua. Tämä omenamehu kantaa mukanaan Tuomiston taikaa. Omenamehua on aina tarjolla retriiteillämme, ja pieni osa vuotuisesta mehumäärästä myydään ulos verkkokaupassamme.

Tuomiston puutarha sijaitsee III ilmastovyöhykkeellä. Sen sijainti kuitenkin edullinen kaakkoon viettävällä rinteellä. Puutarhaa suojaavat kuusiaidat tekevät toisaalta puutarhan mikroilmastoa omenapuille suotuisaksi, mutta toisaalta varjostavat melkoisesti puutarhan länsi- ja luoteisreunaa. Puutarhan länsiosaa on käytetty 1940-luvulle asti laitumena, mikä on lisännyt alueen luontaista ravinteisuutta. Puita istutettaessa niille on kaivettu suuri kuoppa, johon on ajettu runsaasti suomutaa ja sahanpurua.

Lajikkeet

Vuonna 1985 tehdyn inventoinnin mukaan puutarhassa kasvoi noin 300 omenapuun runkoa, joista löytyi 21 erilaista tunnistettavaa lajiketta. Lajikkeet olivat likimain poikkeuksetta vanhoja perinnelajikkeita, jotka aiemmin ovat olleet suosittuja kauppalajikkeita. Noin 20 runkoa oli kesälajikkeita, joista tärkeimmät olivat Valkea kuulas ja Snygi. Syyslajikkeita oli 85 puuta, joista tärkeimmät olivat Kaneliomenat, Syysviiru ja Lavia. Talvilajikkeita oli noin 100 puuta, joista arvokkaimmat olivat Antonovka, Åkerö ja Wealthy. Komeita isoja talviomenoita tuottavia Antonovka-runkoja oli tuolloin 38. Lisäksi puutarhassa oli noin 100 jalostamatonta tai villiintynyttä puuta, jotka tuottivat hapanta talousomenaa. Valkea kuulas ja villit puut auttavat jalostettuja lajikkeita pölyttymään, joten niillä on tärkeä merkitys puutarhan kokonaisuudessa. Lisäksi puutarhassa kasvoi kolme päärynäpuuta, korkeita keltaluumupensaita, kriikunapensaita ja kirsikkapuita.

Kuluneen kolmen vuosikymmenen aikana kovat pakkastalvet, sienitaudit ja hoitamattoman puutarhan umpeenkasvu ovat vaatineet veronsa. Vuoden 2015 inventoinnissa Tuomiston puutarhassa kasvoi edelleen noin 200 omenapuuta. Puut olivat selvästi fyysisen kiertoaikansa loppupuolella ja huonokuntoisia. Niiden elvytys varovaisella leikkauksella on käynnistynyt keväällä 2012 ja se jatkuu edelleen.

Puutarhan hoidon periaatteet

Hoidamme omenapuutarhaa biodynaamisen viljelyn periaatteita noudattaen luonnonmukaisin keinoin. Tällä hetkellä puutarhan hoidon päätavoite on ylläpitää vanhojen omenapuiden elinvoimaa varovaisilla nuorennusleikkauksilla. Samalla raivataan villiintynyttä risukkoa (pajua, raitaa, pihlajaa, koivua, leppää, vaahteraa, terttuseljaa, tuomea), jotta omenapuita rasittava juuristokilpailu ja varjostus helpottaisi. Osa puista saa kasvaa korkeina perinteiseen tapaan. Puiden leikkauksessa kertyvät oksat ja rungot kasataan polttokasoihin, jotka poltetaan sopivan hetken tullen paikallaan. Kertynyt tuhka levitetään omenapuiden juurille tuhkalannoitteeksi.

Omenoiden poiminta

Itsepoimijat ovat tervetulleita poimimaan omenoita syys-lokakuussa, ajankohdan sopivuus on hyvä tarkistaa talonväeltä (viikonloput rauhoitamme retriiteille). Poimijat voivat jättää autonsa Tuomiston pihaan punaisen navettarakennuksen edustalle. Polku puutarhaan alkaa talon itäpäädystä. Maksu omenoista on 4 euroa per 10l ämpäri, ja mahdolliset tuotot käytetään puutarhan hoitoon. Järjestämme vuosittain syyskuussa omenanpoimintatalkoot, tervetuloa mukaan mukavaan porukkaamme viettämään reipashenkistä viikonvaihdetta! Lisätiedot löytyvät Tapahtumat-välilehdeltä.